TUTAJ ZAMIESZCZE KILKA Z WAŻNIEJSZYCH MINERAŁÓW I WITAMIN NA KTÓRE ZAPOTRZEBOWANIE MA ORGANIZM KULTURYSTY Witaminy B-complex Ta grupa witamin jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów, białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego trawienia, generacji energii, zapobiegania anemii, [...]
Bez wody ani rusz artykuł Hanny Kurnatowskiej Polak wypija przeciętnie zaledwie 30 litrów wody mineralnej rocznie, Belg - 112, Szwajcar - 88, Francuz - 82 litry. Organizm człowieka zbudowany jest w 70% z wody. Znaczenie jej dla naszego ustroju potwierdza fakt, że bez jedzenia możemy żyć kilka tygodni, natomiast bez wody tylko kilka dni. Dzięki [...]
Mam nadzieje ze Atomic uzna ten post jako integralny temat Poniewaz na forum ktos ostatnio posial ferment w poscie "po treningu DANON" chce odpowiedziec na pytanie czy po treningu moga wystapic niedobory wapnia (odpowiedzialnego za prace - skurcze- miesni) W tym poscie pewien "fachowiec" od zdrowego odzywiania zazucil nam, uzytkownikiom forum [...]
Witajcie! Mam pewne watpliwosci. Jako pewnie jeden z wielu uzytkownikow sfd popieram apteczne ZMA. Ale ostatnio na spotkaniu rodzinnym ciotka (jest pielegniarka) opowiadala o kobiecie w ciazy ktorej z powodu jakichs powiklan podawano w duzej ilosci zelazo. Jej dziecko ma teraz 20 lat, ma proteze a swoje zęby ma całe carne i strasznie słabe. [...]
[...] na patelnie 250g. jajko 60g. oliwa z oliwy 10g. 19:00 mleko 3,2% 200g. tuńczyk w wodzie 50g. ser gouda 40g. BLIANS: białko: 138 (zwierz83;ros55) tłuszcze: 96 (nas25;jedn45;wie17) ww: 407 sód: 1454 wapń:1014 fosfor:2535 b2:2,1 c:247 Ma ktoś pomysł jak zmniejszyć fosfor? i jak zwiększyć b2? Proszę o ocenę i sugestie poprawy. Bądź pozdrowion.
[...] tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm. W mleku występują tłuszcze zwierzęce - a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w [...]
[...] szczawianowe i fosforanowe. Zależy z jakich minerałów powstały. W moczu wydalanym przez nerki rozpuszczone są substancje krystaliczne, takie jak np. dostarczane z pokarmem wapń i szczawiany. Gdy nasycenie nimi osiąga wysokie wartości, substancje te zaczynają się wykrystalizowywać, tworząc coraz większe konglomeraty- złogi, a w konsekwencji [...]
[...] żywieniu nie występuje, ale może być skutkiem przedawkowania wit. D u małych dzieci, a także stosowania przez ludzi dorosłych preparatów farmaceutycznych zawierających wapń w dawkach powyżej 3 - 4 g/dzień. Objawy: jadłowstręt, nudności i wymioty oraz zaparcia, może dojść do zwapnień w nerkach. Zapotrzebowanie zależy od tempa wzrostu i jest [...]
[...] również rolę ochronna dla układu kostno-stawowego stanowi wydzielanie kalcytoniny, zapobiegającej pobieraniu wapnia z kości, ( czyli w przypadku niedoboru, najpierw wapń zostanie pobrany z jelit, z pokarmy, oraz z wchłaniania zwrotnego w nerkach, a dopiero w przypadku totalnego deficytu z kości). Tak się składa, że steroidy anaboliczne [...]
[...] Jednym z najważniejszych czynników ryzyka osteoporozy jest niedobór wapnia w diecie. Dla człowieka najlepszym jego źródłem jest mleko i jego przetwory. Po co nam wapń Wapń (Ca) odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka, a jednocześnie stanowi razem z fosforem podstawowy nieorganiczny [...]
[...] pokarmowego. Jej kaloryczność jest znikoma. Zawiera dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie ilości witaminy C i z grupy B, poza tym błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez. Bardzo cennymi składnikami dyni są kwasy: asparginowy, nikotynowy i pantotenowy. Odpowiedni ich poziom w organizmie sprawia, że umysł pracuje na wysokich [...]
[...] rozmiękania kości, próchnicy zębów i krzywicy. Niedobór tego pierwiastka można uzupełnić, wprowadzając do diety większą ilość mleka, serów, jaj. Znacznie lepiej przyswajalny wapń znajduje się w warzywach liściastych, owocach i orzechach. MAGNEZ Jest go w ciele zaledwie około 25 gramów. Wchodzi w skład kości zębów i mięśni. Wpływa na przemiany [...]
BSN Volumaize: wspiera anabolizm organizmu, zapobiega katabolizmowi, przyspiesza regenerację po treningu, zwiększa siłę i wytrzymałość mięśni, potęguje napływ krwi do mięśni. W skład Volumaize wchodzą: Maltodekstryny, Amylopektyny, Izomaltuloza, Dekstran to mieszanka węglowodanów o zróżnicowanym czasie wchłaniania. Zapewniają organizmowi [...]
[...] wybitnego biologa prof. M. Tombaka : "Wapń, który jest tak niezbędny dla naszego organizmu występuje w dwóch postaciach - organicznej i nieorganicznej. Organiczny wapń - to jedyna postać wapnia, która rozpuszcza się w wodzie. Dostając się wraz z krwią do wątroby, jest całkowicie przez nią przyswajany. Wapń organiczny znajduje się [...]
[...] i twardy wygląd ciałą kulturysty. Jest także używany przez sportowcow do zbicia wagi przed zawodami. Wykazuje silne działanie odwadniające, wypłukuje z organizmu sód, potas, wapń przez co zaburza gospodarkę elektrolitową i w najgorszym wypadku może doprowadzić do śmierci. Działanie diuretyków według wikipedi: Działanie diuretyków polega na [...]
[...] wszystkim dla układu odpornościowego człowieka. Wapń i magnez są czynnikiem budulcowym - wpływają na prawidłowy rozwój i mineralizację układu kostnego. 1 tabletka zawiera: wapń 333,3 mg (węglan wapnia, glukonian wapnia) magnez 133,3 mg (tlenek magnezu, glukonian magnezu) cynk 8,3 mg (cytrynian cynku, glukonian cynku) OLIMP GLUCOSAMINE 120 kaps [...]
[...] łatwo przyswajalnej przez organizm. W mleku występują tłuszcze zwierzęce — a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w [...]
[...] tego w formie łatwo przyswajalnej przez organizm. W mleku występują tłuszcze zwierzęce - a jak wiemy tłuszcz zwierzęcy powoduje zwiększenie ilości cholesterolu i wypłukuje wapń z organizmu, dlatego też mleko się odtłuszcza. Tłuszcze znajdujące się w orzechach i ziarnach np. słonecznika (najbardziej wartościowe) są przyswajalne przez organizm w [...]
[...] zagrożenie dla wzrastania i rozwoju kośćca. Stanowi też jednocześnie bezwzględne wskazanie do zastosowania profilaktyki osteoporozy u tych pacjentów . Należy suplementować wapń do 1200 - 1500 mg/dziennie (w zależności od wieku) i witaminę D od 500 do 1000 IU (w zależności od pory roku) , poza tym muszą być eliminowane wszystkie znane czynniki [...]